sunnuntai 24. helmikuuta 2008

Patran aktivistit


Sunnuntaipäivä muodostui varsin jännittäväksi. Patran, Kreikan kolmanneksi suurimman kaupungin läheisyydessä, järjestettiin suuri mielenosoitus ja liikenteen katkaiseminen meren saastumisen vastustamiseksi. Meidät temmattiin kyseiseen tapahtumaan mukaan aivan puun takaa, mutta mehän toki olimme valmiita lähtemään.

Ensin istuimme vajaat kolme tuntia autossa, ajaen pitkän autoletkan mukana pitkin Korintin lahtea. Meri vilkkui turkoosina ikkunasta, ja autot tööttäilivät ja ihmiset heiluttivat lippuja aina uuden kaupungin kohdalla. Kuuman automatkan päätteeksi saavuimme määränpäähän, Rion sillalle, joka meidän oli tarkoitus vallata ja pysäyttää liikenne mielenilmauksen osoituksena.

Paikalla oli tajuttomasti väkeä, kuulemma noin 5 000 mielenosoittajaa. Mustia lippuja oli joka puolella, ja ihmiset kävelivät laumoissa sillalle. Ja kyseessä siis ei ollut mikään pikkuruinen silta, vaan pari kilometriä pitkä suuri väylä. Osa mielenosoittajista tuli meidän tavoin sillan eteläpäästä, ja osa toiselta puolelta. Keskellä siltaa väkijoukko kohtasi. Poliisit katkaisivat liikenteen, ja autot seisoivat toimettomina sillalla.

Oli kyllä kieltämättä todella erikoinen kokemus olla mukana tällaisessa tapahtumassa. Ei ihan joka Kreikan turisti pääse mukaan katkaisemaan liikennettä ja heiluttamaan aktivistilippua suureen väkijoukkoon. Tempaus oli kansallisesti vieläpä hyvin merkittävä, sillä Kreikassa ei juurikaan ole tehty vastaavia asioita ympäristönsuojelun nimissä. Ihmiset haluttiin saada heräämään siihen, ettei mereen saa heittää kaikkea roskaa ja jätettä. Tämä maa on nimittäin aivan järkyttävän, kuvottavan ja ällöttävän roskainen. Kreikkalaisilla ei ole mitään tajua siitä, että luontoa voisi olla sotkematta.

Koska mielenosoitus oli iso juttu, olivat kaikki mediat tietenkin paikalla. Meidän iloksemme/kauhuksemme kamerat kiinnostuivat erityisesti ulkomaalaisten aktivistien ryhmästä…siispä meitä kuvattiin ainakin yhteen paikallislehteen, sekä myöskin valtakunnallisiin uutisiin. Että näin sitä ylitettiin uutiskynnys. Mitäs huomenna leikitään?

Suuren aktivistiseikkailumme jälkeen ehdimme vähän tutustua myös Patraan. Siitä tuli heti lempikaupunkini Kreikassa. Kahden viikon päästä siellä järjestetään suuret karnevaalit, joihin me todellakin olemme menossa osallistumaan. Nyt onkin aika ryhtyä miettimään sitten karnevaaliasua…Aktivisti kenties?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Piitu:

Huih, jopas te pääsitte todistamaan ainutlaatuista tapahtumaa. Onneksi ei yltynyt mellakaksi. Sulla on siellä ihan eri meininki kun mulla täällä. Vietän talvilomaa ja hengaan yksin kotona. Ei valittamista. Ha det bra!